Privacy: de algemene verordening gegevensbescherming (AVG 2018)

Aan welke verplichtingen moet uw organisatie binnenkort voldoen?

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

Als de AVG van toepassing is, hebben organisaties die persoonsgegevens verwerken meer verplichtingen. Er wordt in de AVG meer nadruk gelegd op de verantwoordelijkheid van organisaties om te kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden (accountability). Bovendien wordt nog meer nadruk gelegd op compliance omdat de boete mogelijkheden worden verruimd naar € 10 miljoen (2% van de wereldwijde jaaromzet) of € 20 miljoen (4% van de wereldwijde jaaromzet).

Deze nieuwe verplichtingen zijn ook zeker voor uw organisatie van belang.

 

Neem contact op met

Mr. B. (Benjamin) Niemeijer

Focusteam Privacy

0172-503250

Actueel

29 maart 2018 | Actueel

La Gro adviseert over Crypto aandelenuitgifte

La Gro Advocaten heeft technologiebedrijf ByeleX geadviseerd bij de eerste uitgifte van certificaten op aandelen door middel van blockchain technologie. Investeerders krijgen daarbij dezelfde rechten als bij een gewone uitgifte van certificaten van aandelen.

Lees meer
26 april 2018 | Workshop

Workshop 'Privacyrecht: AVG/GDPR'

Alle processen binnen uw organisatie dienen vanaf 25 mei a.s. compliant te zijn met de AVG/GDPR. La Gro organiseert daarom op 26 april a.s. een bijeenkomst om de puntjes op de i van privacy te zetten. Wij nemen u op een praktische manier mee door het proces en de stappen die u helpen uw organisatie compliant te krijgen. Daarnaast zal er worden ingegaan op de meest prangende aspecten van privacy in de arbeidsrelatie. Meld u aan als deelnemer van deze gratis workshop via onderstaande button.

Lees meer

“Huidige boetes zijn kinderspel vergeleken met de boetes die gaan gelden voor overtreding van de AVG. Organisaties moeten zich dus goed voorbereiden op deze verordening.”

Benjamin Niemeijer, specialist Privacy

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

1
Compliance check en de nieuwe AVG
In alle organisaties worden in meer of mindere mate persoonsgegeven verwerkt en is de Wet bescherming persoonsgegevens en straks de Algemene Verordening Gegevensbescherming/Uitvoeringswet van toepassing. La Gro begeleidt bedrijven bij de juiste keuze en integratie van de huidige en nieuwe wetgeving. Daarnaast kan gezamenlijk worden bekeken of er betere oplossingen mogelijk zijn om uw organisatie vooruit te helpen zodat privacy geen belemmering is maar een oplossing.

2
Procedures
La Gro staat bedrijven en privé personen bij in procedures over privacy vraagstukken. Gedacht kan worden aan het aanvechten van maatregelen opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens of een andere toezichthouder, maar ook aan procedures waar het gaat om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
3
Advies en contracten
Voordat u een nieuw project begint, is het vaak, met name waar het gaat om privacy vraagstukken, van belang dat u van te voren helder en duidelijk voor ogen heeft aan welke voorwaarden uw organisatie moet voldoen. Mogen bepaalde gegevens worden doorgegeven aan andere bedrijven? Onder welke voorwaarden mag u uw e-mail en agenda applicatie verplaatsen naar de cloud? Allemaal vragen die vooraf vanuit privacywetgeving beantwoord dienen te worden en waarbij wij u kunnen assisteren.
4
Datalekken
Heeft u een e-mail met persoonsgegevens naar een verkeerd adres verzonden? Is de telefoon van uw medewerker kwijt? Zijn uw IT-systemen gegijzeld of zijn bestanden verloren gegaan? Vragen die beantwoord moeten kunnen worden indien uw organisatie een datalek moet melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. La Gro kan u adviseren bij de te nemen keuzes en maatregelen.